Dia de la dona. Quin és l’origen

Dia de la dona. Quin és l’origen

Quin és l’origen del Dia de la Dona (i per què es commemora el 8 de març)

Dia de la dona: El 8 de març és una data destacada en múltiples parts del món.

Es commemora el Dia Internacional de la Dona, formalitzat per Nacions Unides en 1975.

Per a explicar-ho, cal tirar la vista enrere: a les protestes que van desembocar en tota una revolució. A la fi del segle XIX i principis del XX.

El Dia Internacional de la Dona té les seves arrels en el moviment obrer de mitjan segle XIX, en un moment de gran expansió i turbulències en el món industrialitzat, en el qual la dona va començar a alçar cada vegada més la seva veu.

La vida de la dona a Occident en aquells dies era una contínua història de limitacions: ni dret a vot, ni a manejar els seus propis comptes, ni formació i amb una esperança de vida molt de menor que la masculina pels parts i els maltractaments.

Un exemple d’aquesta creixent inquietud i debat entre dones es troba en 1848, quan les estatunidenques Elizabeth Cady Stanton i Lucretia Mott congreguen a centenars de persones en la primera convenció nacional pels drets de les dones, als Estats Units.

En aquest context, els historiadors coincideixen a destacar com a avantsala directa del Dia Internacional de la Dona la marxa de dones que es va viure a Nova York en 1908, quan unes 15.000 es van manifestar per a demanar menys hores de treball, millors salaris i dret a votar.

En aquest context, irromp en escena una dona que passaria a la història com la impulsora del dia de la dona internacional: la comunista alemanya Clara Zetkin.

Zetkin va suggerir la idea de commemorar un dia de la dona en l’àmbit global en 1910 en la Conferència Internacional de la Dona Treballadora a Copenhaguen (Dinamarca).

La seva proposta va ser escoltada per un centenar de dones procedents de 17 països i aprovada de manera unànime, encara que sense acordar una data concreta. “En el marc dels moviments en pro de la pau que van sorgir en vespres de la Primera Guerra Mundial, les dones russes van celebrar el seu primer Dia Internacional de la Dona l’últim diumenge de febrer de 1913. En la resta d’Europa, les dones van celebrar mítings entorn del 8 de març de l’any següent per a protestar per la guerra o per a solidaritzar-se amb les altres dones”.

La data en la qual va començar aquesta vaga de les dones russes en el calendari julià, llavors el de referència a Rússia, va ser el diumenge 23 de febrer. Aquest mateix dia en el calendari gregorià va ser el 8 de març, i aquesta és la data en què se celebra ara.

Hi ha raons per a seguir la lluita…?

  • La resposta la donem amb les dades publicades més recents de la mateixa ONU
  • Només un de cada quatre parlamentaris són dones a escala mundial.
  • Al 2018, només el 9,8% de països en el món tenien caps d’Estat o de govern.
  • Una de cada tres dones sofreix violència al llarg de la seva vida.
  • 830 dones moren cada dia de causes evitables relacionades amb l’embaràs.
  • I fins a 2086 no es tancarà la bretxa salarial si no es contraresta la tendència actual.

Font: BBC

Impost Autonòmic_Impuesto Autonómico

Impost Autonòmic

[fusion_builder_container hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” overlay_color=”” video_preview_image=”” border_size=””

Leer más »
Obrir
1
Necessites ajuda?
Hola,
podem ajudar-te? Què necessites?