Acomiadament objectiu per faltes d’assistència al treball

Acomiadament objectiu per faltes d’assistència al treball

Es deroga l’acomiadament objectiu per faltes d’assistència al treball.

L’acomiadament per faltes d’assistència al treball regulat en l’article 52.d) de l’Estatut dels Treballadors és un precepte que legitima l’acomiadament objectiu de les persones treballadores que incorren en faltes d’assistència al treball, tant justificades com injustificades, que superin determinats percentatges.

Aquesta fórmula d’acomiadament és un mecanisme que legitima l’extinció contractual amb dret a una indemnització reduïda en el cas que existeixin tant inassistències injustificades com baixes mèdiques per contingències comunes de durada inferior a vint dies de la persona treballadora que superin determinats percentatges, referint-se aquests percentatges tan sols a la persona treballadora, i sense que existeixin en el precepte mecanismes que tinguin en compte l’adequació i proporcionalitat de la mesura extintiva en relació amb la situació de l’empresa.

L’acomiadament objectiu per faltes d’assistència al treball regulat en l’article 52.d) de l’Estatut dels Treballadors ha donat lloc recentment a rellevants pronunciaments judicials, tant per part del Tribunal Constitucional com del Tribunal de Justícia de la Unió Europea.

La doctrina del TJUE (en els assumptes Ruiz Conejero i en Nobel Plastiques Ibèrica) obliga al fet que existeixin mecanismes dirigits a contraposar i avaluar la situació concreta cas per cas, a l’efecte de determinar si la mesura és proporcionada. Per contra, aquesta previsió d’anàlisi «ad hoc» no existeix en l’article 52.d) de l’Estatut dels Treballadors, que s’aplica amb caràcter automàtic quan concorren els percentatges d’inassistència que refereix.

La situació generada a partir de la jurisprudència referida requereix la immediata correcció normativa a l’efecte d’assegurar que s’aplica adequadament a Espanya la doctrina establerta pel TJUE.

Per tant, queda derogat l’apartat d) de l’article 52 del text refós de la Llei de l’Estatut dels Treballadors, aprovat pel Reial decret legislatiu 2/2015, de 23 d’octubre

Aquest Reial decret llei no afecta a la seva aplicació.

Entrada en vigor: 20/02/2020

firmar una hipoteca

Firmar una hipoteca

¿Qué hay que saber antes de firmar una hipoteca? Contratar una hipoteca puede crear mucha incertidumbre, si tratamos de la primera vivienda, aún más. La

Leer más »
Obrir
1
Necessites ajuda?
Hola,
podem ajudar-te? Què necessites?