Plans de xoc contra la contractació fraudulenta
Instrucció 04/2019 de 07 agost 2019 d’Inspecció de Treball, sobre aprovació i execució l’any 2019 de sengles plans de xoc contra la contractació fraudulenta i contra l’ús irregular de la contractació a temps parcial.
Com havia succeït a l’agost de 2018, el Ministeri de Treball, Migracions i Seguretat Social posa en marxa un nou pla de xoc contra el frau en la contractació temporal i contra la utilització irregular de la contractació a temps parcial.
D’aquesta forma, de manera imminent, la Inspecció de Treball i Seguretat Social posaran en marxa els nous plans de xoc, prevists per Treball, i que seguiran els mateixos objectius i metodologia per als anteriors («Pla Director per un Treball Digne 2018-2019-2020»). A pesar que cada pla tindrà les seves pròpies metes, l’objectiu global plantejat és el de procurar un efecte dissuasiu sobre els empresaris dirigit a prevenir pràctiques abusives i fraudulentes.
Desenvolupament dels plans
Seguint la planificació d’actuacions inspectores tractades en el Pla Director, la Inspecció de Treball i Seguretat Social adoptarà les següents mesures en l’àmbit dels plans de xoc:
Primera fase:
- Detecció de situacions de possible frau, a través de l’eina de lluita contra aquest, tant en matèria de contractació temporal com de treball a temps parcial.
- Mitjançant missiva s’instarà a revisar la seva situació, i advertirà d’una possible actuació inspectora de comprovació en cas que no regularitzin als treballadors.
- Es concedirà un termini d’un mes per a dur a terme aquesta revisió i regularització.
Segona fase:
- Comprovació de les modificacions realitzades pels administrats a través de l’Eina de Lluita contra el Frau.
- Aquelles empreses que continuïn amb la situació inicial, o només l’hagin modificat parcialment, seran objecte d’una actuació per part de la Inspecció de Treball i Seguretat Social per a la comprovació de tals extrems, adoptant les mesures que resultin preceptives.
Metodologia i Campanyes específiques
A través de l’Eina de Lluita contra el Frau, realitzarà una labor de detecció de possibles situacions de frau, tant en matèria de contractació temporal com de treball a temps parcial.
Pla de xoc contra el frau en la contractació temporal fraudulenta
Objecte: Analitzar les dades disponibles sobre els contractes temporals que s’hagin pogut subscriure de forma fraudulenta o amb superació dels límits temporals de durada, i procedir a regularitzar els mateixos, adoptant les mesures que resultin procedents.
El pla de xoc contra el frau en la contractació temporal creuarà les dades dels contractes temporals, amb les dades de la Tresoreria General de la Seguretat Social, perquè aflorin aquells contractes que s’hagin pogut subscriure de forma fraudulenta o amb superació dels límits temporals de durada, i es procedirà a regularitzar els mateixos. Amb aquesta mateixa fi, es realitza el va enviar massiu de cartes a les empreses.
En aquest camp, les actuacions contra el frau, dins del Pla Director per un Treball Digne, han incrementat el control respecte als becaris, els falsos autònoms, els riders (repartidors), les plataformes digitals i al comerç electrònic, amb la conversió a compte aliè de més de 8.000 falsos autònoms, del total de més de 32.000 existents.
Pla de xoc contra l’ús irregular de la contractació a temps parcial.
Objecte: Analitzar les dades disponibles dels contractes a temps parcial en els quals la jornada declarada en el contracte no es correspongui amb la realment realitzada, procedint si escau a la regulació tant de la jornada com de la situació de seguretat social dels treballadors afectats.
Dins de la lluitar contra els abusos en la contractació a temps parcial, els excessos en jornades i hores extraordinàries no pagades ni compensades, es realitzaran actuacions de la ITSS sobre el control d’aquest tipus de contractes, impulsant la seva transformació en contractes a jornada completa quan les situacions irregulars es posin de manifest després d’examinar els registres de jornada, els contractes de treball dels treballadors (percentatge de jornada i distribució horària pactada), l’aparició de conceptes retributius génericos o poc clars en les nòmines tals com «complement», «incentius», l’horari d’obertura del centre, el nombre de treballadors contractats, etc.