Nou paquet de mesures del Govern

Nou paquet de mesures del Govern

Nou paquet de mesures del Govern

El Govern va aprovar en l’últim Consell de Ministres un nou paquet de mesures per valor de 4.220 milions d’euros per a tractar d’ajudar als bars i restaurants, que són els negocis que més han sofert amb les restriccions derivades de la pandèmia de coronavirus. Entre les mesures que contempla el denominat Pla de Reforç a l’hostaleria, el turisme i el comerç es troben les referides a la rebaixa dels arrendaments, a la millora del finançament i a la rebaixa de les cotitzacions a la Seguretat Social. Totes elles tenen com a objectiu rebaixar els costos fixos i adequar-los a la nova realitat que afronten centenars de milers de negocis del sector (hotels, restaurants i cafeteries).

Repartiment de les ajudes

El Govern ha determinat quatre blocs en els quals insuflarà els 4.220 milions d’euros: 324 milions per als arrendaments de locals hostalers; 520 dirigits a mesures per a facilitar la liquiditat i finançament; 2.809 en mesures tributàries; i 567 centrats en mesures laborals i rebaixes en les cotitzacions a la Seguretat Social.

Beneficiaris de la rebaixa del lloguer

Tant aquelles pimes i autònoms que tinguin arrendat el seu local a una gran forquilla (els que tenen més de 10 immobles urbans, sense comptar trasters i garatges) com a un petit propietari. En el primer cas, si les parts no haguessin aconseguit un acord referit a la rebaixa o condonació de la quota per causa de la pandèmia, els arrendataris podran sol·licitar una reducció del 50% del seu lloguer durant el temps que duri l’estat d’alarma, o una moratòria que abastaria també aquest període i fins a un termini màxim de quatre mesos addicionals. El pagament ajornat de les rendes es podrà realitzar durant un període de dos anys a comptar des de la finalització de la moratòria. Segons les estimacions de l’Executiu aquesta mesura tindrà impacte en 190.000 locals.

Per a aquells hostalers que lloguin locals a petits propietaris també hi ha ajudes concretes: podran beneficiar-se d’un incentiu fiscal consistent a computar com a despesa deduïble la rebaixa del lloguer que acordin amb els seus clients entre gener, febrer i març de 2021, fins i tot si aquesta aconsegueix el 100%.

Canvi amb els crèdits ICO

En el nou paquet de mesures, s’ha determinat l’ajornament en la devolució de la quantitat i interessos dels préstecs avalats per l’Estat. Per al sector de béns de consum i comerç al detall (que conformen unes 133.200 empreses) s’ha determinat una extensió de la manca màxima d’un a dos anys, i una ampliació del termini d’amortització en tres anys més (fins a un màxim de 8). Una millora de la qual també es beneficiarà el sector de turisme, oci i cultura (123.000 empreses). A més, s’ha obert un nou tram d’avals ICO de 500 milions d’euros al 90% de garantia de l’Estat.

A totes aquestes variacions cal afegir que les agències de viatge, els operadors turístics i serveis de reserves podran utilitzar el finançament avalat per l’ICO per a la devolució de les bestretes de clients per viatges combinats i drets de rescabalament.

En quina mena d’impostos pot ajornar-se el pagament?

Segons el Govern, 617.000 contribuents podran ajornar durant sis mesos i amb tres de manca d’interessos, prèvia sol·licitud, deutes tributaris corresponents a declaracions-liquidacions i autoliquidacions el termini de presentació de les quals i ingrés finalitzi entre el dia 1 d’abril i el 30 d’abril de 2021, i que aconsegueixin fins a un màxim de 30.000 euros.

També es durà a terme una reducció del rendiment net en estimació objectiva (IRPF) i quota del règim simplificat (IVA) del 5% actual al 20% amb caràcter general. No obstant això, per als sectors de l’hostaleria, el comerç i el turisme, aquesta reducció en la tributació per mòduls arribarà al 35% i també s’aplicaran en la tributació del règim simplificat de l’IVA.

Aquesta mesura s’aplicarà per al quart pagament fraccionat de 2020 i per al primer pagament de 2021.

Cotitzacions a la Seguretat Social

S’estableix un ajornament de les quotes reportades entre desembre de 2020 i febrer de 2021 en el cas d’empreses. Per a autònoms serà entre els mesos de gener de 2020 i març de 2021, amb un interès del 0,5%.

Hi ha algun canvi referit als ERTE?

En el nou paquet de mesures del reial decret s’aprova també l’extensió dels expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTE) per força major al CNAE56 (bars i restaurants), que passa a formar part dels sectors hiperprotegidos. Queden així exonerats tant els treballadors en actiu com els inactius fins al 31 de gener de 2021.

Més informació

Imatge de Free-Photos a Pixabay

Ayudas al alquiler

Ajudes al lloguer

Requisits arrendataris d’habitatge habitual per a accedir a les ajudes al lloguer. Ordre 378/20, de 30 abril MESURES QUE JA ES HABIAN APROVAT D’AJUDES Al

Leer más »
Obrir
1
Necessites ajuda?
Hola,
podem ajudar-te? Què necessites?