La segona oportunitat, promocionada

L’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Barcelona (ICAB) ha presentat avui una sèrie de mesures per impulsar l’ús del mecanisme de la segona oportunitat, la llei que hem comentat moltes vegades per aquí. I que lamentablement solament es van beneficiar d’ella 450 persones a Catalunya en 2017. En tota Espanya solament va haver-hi un total de 1.270, dels quals 450 es van tramitar a Catalunya, mentre que, en altres països com França o Alemanya, cada any es tramiten més de 100.000 casos.

L’objectiu d’aquesta campanya és informar els ciutadans que poden iniciar aquest procés de segona oportunitat per cancel·lar els seus deutes, si no disposen de més patrimoni per pagar-les, així com formar als advocats perquè sàpiguen en quins casos es pot usar i quin és el procediment a seguir. També des de l’ICAB avisen, que existeixen un gran desconeixement de la llei i també de quants casos que es van arribar a tramitar van tenir èxit i van aconseguir la cancel·lació dels seus deutes.

Segons ha afirmat el president del Consell de l’Advocacia Catalana: “aquesta llei, ha de promocionar-se perquè està sent infrautilitzada, mentre que podria solucionar el sobreendeutament vitalici de famílies”.

El mecanisme de la segona oportunitat, que es troba recollit en la Llei Concursal, preveu que tant persones com a empreses es puguin acollir si compleixen una sèrie de requisits: com no superar els cinc milions d’euros en deutes i no haver estat condemnades per delictes contra el patrimoni en els últims deu anys o l’anteriorment anomenada “presumpció de bona fe”.

El procediment s’inicia amb una fase que té com a objectiu arribar a un acord entre el deutor i els creditors, per així evitar arribar a judici. En cas que l’acord no sigui fructífer, es procedirà a declarar el concurs de creditors i s’embargarà el patrimoni del deutor per fer front dels deutes pendents. Quan el deutor ja no disposi de més recursos per cancel·lar l’endeutament, s’iniciarà el procés de la segona oportunitat per solucionar aquest problema i evitar que els deutes es vagin renovant.

D’aquesta manera, el jutge podrà obligar a l’exoneració parcial o total dels deutes.

Des de la nostra gestoria de Terrassa seguim difonent aquesta llei per ajudar a les famílies i aconseguir que surtin del sot en el qual es troben.