Catalunya capdavantera en la llei de la segona oportunitat

Des de la nostra assessoria de Terrassa, volem anunciar que la llei de la segona oportunitat cada vegada té més beneficiaris sobretot a Catalunya on s’ha aconseguit aquest 2018, un 58,8% (a Espanya l’augment és del 41,7%) més que l’any anterior, recordem que aquesta llei es va aprovar en 2015 i la seva ascensió està sent meteòrica. Recordem que aquesta llei permet als particulars i autònoms que pateixin una situació d’insolvència tornar a començar, malgrat que la llei de moment no està tenint la difusió ni l’avanç desitjat, a causa del seu desconeixement per a la majoria de la població, també la falta de mitjans provoca que es trigui almenys un any a realitzar el procés i els requisits mínims que hem comentat en altres articles.

Així, Catalunya va representar el 35,7 per cent de tots els concursos de persones físiques que es van plantejar en tot l’Estat. Seguint els seus passos es van situar la Comunitat Valenciana i Madrid.

Els inicis de l’ampliació de la Llei de Segona Oportunitat van ser complicats, però que Catalunya -que havia reclamat aquest mecanisme present des de fa dècades en altres països repetidament- ha estat pionera a buscar solucions als problemes d’aplicació de la norma, i els seus impulsors desitgen traslladar les seves iniciatives a la resta d’Espanya.

A continuació, presentarem els requisits mínims per ser beneficiari de la llei de la segona oportunitat:

Ser un particular o autònom

Es tracta d’una llei pensada per a les persones físiques, siguin assalariats o empresaris. És l’equivalent al concurs de creditors de les empreses (persones jurídiques).

No tenir antecedents penals

Les persones que decideixen acudir al mecanisme de segona oportunitat han de presentar l’imprès que certifica que estan lliures d’antecedents penals.

Deute inferior a 5 milions

La Llei de Segona Oportunitat no està pensada per a deutes superiors als cinc milions d’euros.

Sense concursos culpables anteriors

En el cas dels autònoms, han d’acreditar que no van tenir una empresa anterior que anés declarada en concurs culpable, és a dir, la fallida del qual fos atribuïble a una gestió negligent.

Es pot tenir ocupació

El deutor que s’acull al mecanisme de segona oportunitat pot tenir ocupació, no està pensat exclusivament per a aturats.

Crèdits públics

“És una llei benintencionada i mal executada, que s’està utilitzant molt poc perquè no permet liquidar tot el deute perquè les administracions públiques no perdonen la seva”, lamenta el portaveu fiscal de la patronal catalana Cecot.

Això podria canviar amb les modificacions que ha d’aplicar Espanya per adaptar-se a la normativa europea en aquest àmbit, però mentrestant, el Jutjat Mercantil número 7 de Barcelona va dictar el 31 de gener la primera sentència que exonera a un autònom del deute que tenia pendent amb Hisenda -si bé la fallada és recurrible-.

També és important recordar que si necessiten informació, sobre l’ús de la llei de la segona oportunitat, poden contactar amb nosaltres, tenim advocats formats en la matèria que els resoldran tots els dubtes, adjuntem enllaços d’interès, per a més informació:

https://assempbcn.com/index.php/segona-oportunitat/

https://assempbcn.com/index.php/sobreendeutament-de-les-families-de-terrassa/

One thought on “Catalunya capdavantera en la llei de la segona oportunitat

Comments are closed.